torsdag 11 oktober 2012

Nyttigare kanelbullar!!

Varit en riktig baktant idag. Gjorde först det himmelska brödet utan mjöl och jäst. :) Mummsfillibabba!! sedan gjorde jag en ny variant på kladdkaka. Recept kommer senare. Sista men inte minst bakade jag riktigt trevliga kanelbullar utan varken socker eller smör men ändå jättegoda. :)

Degen
50 jäst
2,5 dl extra proteinrik mjölk (går bra med vanlig också såklart)
100 g kesella 10%
0,5 dl honung
1 dl ljus sirap
(Jag bytte ut honung och sirap mot sammanlagt 0,7 dl agavesirap!)
1 tsk kardemumma
1 msk psyllium
5 dl dinkelmjöl fullkorn
3 dl vetemjöl
1 krm salt

Fyllning
150 g kesella 10%
3 msk kanel
2 msk vaniljsocker

1 ägg till pensling
Pärlsocker eller hackad mandel

Ugnen 250 grader.

Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken till 37 grader. Häll i kesellan i mjölken. Häll över jästen så den löses upp. Tillsätt honung, sirap, kardemumma och salt. Häll i psyllium och mjölet, lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Låt jäsa under duk 30 min.
Kavla ut degen på mjölat bord. Bred på kesellan. Strö över kanel och vaniljsocker. Rulla ihop och skär lagom tjocka skivor. Lägg i formar och låt jäsa 30 min under duk. Pensla med ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. In i ugnen på 250 grader ca 7 -8 min.

/J



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar